Παράδοση - έθιμα 

 

25 Μαρτίου 182

Ο εορτασμός της Ελληνικής Επανάστασης του 1821 γίνεται στην Ελλάδα, την Κύπρο και σε κέντρα των Ελλήνων της διασποράς την 25 Μαρτίου κάθε χρόνο, ημέρα εορτασμού και του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου. Η ημέρα αυτή είναι επίσημη αργία στην Ελλάδα και στην Κύπρο. Συνήθως οι εκδηλώσεις εορτασμού περιλαμβάνουν παρελάσεις και άλλες εορταστικές εκδηλώσεις την ίδια ημέρα ή την προηγούμενη.
Οι μεγαλύτερες εκδηλώσεις είναι: στρατιωτική παρέλαση στην Αθήνα την 25η Μαρτίου, ενώ την προηγούμενη, στις 24 Μαρτίου, γίνεται μαθητική εορτή στα σχολεία της χώρας. Σε άλλους Δήμους γίνονται παρελάσεις στρατιωτικών τμημάτων, μαθητών, συλλόγων κλπ. καθώς και δοξολογίες σε ναούς.
Ο εορτασμός σε αυτή την ημέρα καθιερώθηκε το 1838 με το Βασιλικό Διάταγμα 980/15(27)-3-1838 από την Κυβέρνηση του Όθωνα.

      Μαθητής/τρια: Ε.ΙΩΑΝΝΑ
Τάξη: Ε' ΤΑΞΗ
Σχολικό έτος: 2018-2019

 

Τι είναι το Πάσχα

Το Πάσχα πήρε το όνομά του από την εβραϊκή λέξη pesash(πεσάχ) που σημαίνει πέρασμα και συμβολίζει το πέρασμα των Εβραίων από την δουλεία των Αιγυπτίων στην ελευθερία.
Το Χριστιανικό Πάσχα είναι κινητή γιορτή και γιορτάζεται κάθε χρόνο Κυριακή.
Αυτό συμβαίνει για μην συμπέσει ποτέ με το εβραϊκό Πάσχα.

      Μαθητής/τρια: Α.ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗ
Τάξη: Ε' ΤΑΞΗ
Σχολικό έτος: 2018-2019

 

Τζαμάλες

Οι <<τζαμάλες>>, οι αποκριάτικες φωτιές, θα ανάψουν σε διάφορες συνοικίες της πόλης των Ιωαννίνων το βράδυ της τελευταίας Κυριακής, πριν τη νηστεία της Σαρακοστής. Έθιμο που υπάρχει από τον 19ο αιώνα στα Γιάννενα, αναβιώνει αδιάλειπτα από τη δεκαετία του '80 μέχρι σήμερα. ΟΙ<<τζαμάλες>> ζεσταίνουν από την παγωνιά της περιοχής, ενώ με το άναμα της πρώτης σπίθας...δίνεται το σύνθημα να ξεκινήσει η μεγάλη γιορτή!!

      Μαθητής/τρια:
Τάξη:
Σχολικό έτος: 2018-2019

 

25 ΜΑΡΤΙΟΥ-ΔΙΠΛΗ ΓΙΟΡΤΗ

Κάθε χρόνο στις 25 Μαρτίου τιμούμε και γιορτάζουμε τον ξεσηκωμό των υπόδουλων Ελλήνων κατά του Τούρκου δυνάστη για ελευθερία και αυτοδιάθεση. Εκ των πραγμάτων είναι η πιο σημαντική ημερομηνία στην ιστορία της Νεώτερης Ελλάδας, ως αφετηρία της εθνικής παλιγγενεσίας.
Η επέτειος να γιορτάζουμε τον εθνικό ξεσηκωμό στις 25 Μαρτίου καθιερώθηκε στις 15 Μαρτίου 1838 από τον βασιλιά Όθωνα, προκειμένου να συνδεθεί με το εκκλησιαστικό γεγονός του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου. Ήταν και επιθυμία του Αλέξανδρου Υψηλάντη και της Φιλικής Εταιρείας να συνδεθεί η έναρξη της επανάστασης με μια μεγάλη εκκλησιαστική εορτή για να τονωθεί το φρόνημα των υπόδουλων Ελλήνων.

Ο Ευαγγελισμός της Θεοτόκου είναι μια από τις μεγαλύτερες γιορτές της Χριστιανοσύνης.Γιορτάζουμε την χαρμόσυνη είδηση,που έφερε ο Αρχάγγελος Γαβριήλ στην Παναγία ότι μέσω αυτής θα ενσαρκωθεί ο Υιός του Θεού.
Έτσι η Μαρία συνέλαβε μέσω του Αγίου Πνεύματος τον Υιό του Θεού ο οποίος με την εκούσια θυσία του,έσωσε το ανθρώπινο γένος από την αμαρτία.

Η 25 Μαρτίου είναι μέρα χαράς για την εκκλησία αλλά και για το έθνος.

      Μαθητής/τρια:
Τάξη:
Σχολικό έτος: 2015-16

 

Ιωάννης Καποδίστριας

ο Ιωάννης Καποδίστριας καταγόταν από την Κέρκυρα από μία αριστοκρατική οικογένεια και το 1822 ήταν Υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας.Την πρώτη φορά όταν η φιλική εταιρία πρότεινε το 1814 στον Καποδίστρια να γίνει κυβερνήτης της Ελλάδας,δεν δέχτηκε.Όμως το 1827 αφού έγινε η Γ' Εθνοσυνεύλευση δέχτηκε και έγινε Κυβερνήτης της Ελλάδας.Αφού στην Γ' Εθνοσυνεύλευση είχε ψηφιστεί ως πρώτη πρωτεύουσα της Ελλάδας το Ναύπλιο ,και επειδή είχε τους περισσότερους κατοίκους αποφάσισε να κατευθυνθεί προς τα εκεί.Έτσι ανέλαβε να διοικήσει μία χώρα που μετά από πολλά χρόνια πολέμου,και τους κατοίκους της εξαθλιωμένους άρχισε να βγαίνει σιγά σιγά προς την επιφάνεια.
Βελτίωσε την διοίκηση και την οικονομία του κράτους,ίδρυσε Εθνική Τράπεζα και έκοψε καινούργιο νόμισμα τους φοίνικες. Επίσης ίδρυσε Γεωργική Σχολή στην Τίρυνθα,δημιούργησε τα αλληλοδιδακτικά σχολεία, το πρώτο ελληνικό Γυμνάσιο, και ένα Ορφανοτροφείο στην Αίγινα.Επίσης λειτούργησε το Κεντρικό Σχολείο στην Αίγινα.
Όμως οι διαπραγματεύσεις με τις Μεγάλες Δυνάμεις δεν είχαν ορίσει ακόμη τα σύνορα.Έτσι ο Κυβερνήτης για να κατοχυρώσει όσα περισσότερα ελληνικά εδάφη μπορούσε,πρότεινε το κράτος να γίνει ανεξάρτητο και με δικό του ηγεμόνα.Επίσης προσπάθησε να κρατήσει την Κρήτη και την Στερεά επαναστατημένες.
Η τελευταία μάχη με τους Τούρκους έγινε στην Πέτρα της Βοιωτίας τον Σεπτέμβριο του 1829,με επικεφαλή τον Δημήτριο Υψηλάντη,με αποτέλεσμα να νικήσουν τους Τούρκους.Μετά από αυτή την νίκη όλη η Στερεά Ελλάδα άνηκε στους Έλληνες.
Όμως Καποδίστριας δεν είχε καλό τέλος.Η σύγκρουσή του με τα τοπικά συμφέροντα δυσαρέστησαν κάποιες πολιτικές ομάδες.Έτσι στις 27 Σεπτεμβρίου του 1831 ο Καποδίστριας δολοφονήθηκε στο Ναύπλιο.Ο υπόλοιπος λαός για τα πολλά καλά που έκανε στην χώρα τους τον αγαπούσαν πολύ και για αυτό ο θάνατός του τους έφερε μεγάλη στεναχώρια.
Ο Καποδίστριας ένας μεγάλος ήρωας της παλιάς εποχής έχει μείνει στην μνήμη των ανθρώπων μαζί και με όλους τους άλλους ήρωες που πολέμησαν για να ήμαστε εμείς ελεύθεροι σήμερα.Δεν θα τους ξεχάσουμε ποτέ!!!

      Μαθητής/τρια:
Τάξη:
Σχολικό έτος: 2015-16

 

ΒΡΑΧΙΟΛΑΚΙ ΤΟΥ ΜΑΡΤΗ

ΤΟ ΒΡΑΧΙΟΛΙ ΤΟΥ ΜΑΡΤΗ ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΗΝ ΠΑΡΑΔΟΣΗ ΤΟ ΦΟΡΑΝΕ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΓΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΚΑΟΥΝ ΣΤΟ ΠΡΟΣΩΠΟ ΑΠΟ ΤΟΝ ΗΛΙΟ.ΤΟ ΦΤΙΑΧΝΟΥΜΕ ΜΕ ΑΣΠΡΗ ΚΑΙ ΚΟΚΚΙΝΗ ΚΛΩΣΤΗ.ΣΕ ΠΟΛΛΑ ΜΕΡΗ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ ΒΑΖΟΥΝ ΜΑΡΤΗ ΣΤΙΣ ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΙΕΣ ΓΙΑ ΝΑ ΕΧΟΥΝ ΚΑΛΗ ΑΝΘΟΦΟΡΙΑ Ή ΤΟ ΚΡΕΜΑΝΕ ΣΤΑ ΚΛΑΔΙΑ ΤΩΝ ΔΕΝΔΡΩΝ ΓΙΑ ΝΑ ΤΟ ΠΑΡΟΥΝ ΤΑ ΧΕΛΙΔΟΝΙΑ ΚΑΙ ΝΑ ΧΤΙΣΟΥΝ ΕΚΕΙ ΤΗ ΦΩΛΙΑ ΤΟΥΣ.ΕΠΙΣΗΣ ΚΑΠΟΙΟΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΦΟΡΑΝΕ ΤΟΝ ΜΑΡΤΗ ΣΑΝ ΔΑΧΤΥΛΙΔΙ.

      Μαθητής/τρια: Κ. ΙΩΑΝΝΗΣ
Τάξη: ΣΤ' ΤΑΞΗ
Σχολικό έτος: 2015-16

 

ΧΑΡΤΑΕΤΟΙ

Ο χαρταετός είναι μια ελαφριά κατασκευή σκοπός της οποίας είναι να πετά με τη βοήθεια του αέρα. Ο χαρταετός κρατιέται από αυτόν που τον πετά μέσω της καλούμπας, ενός λεπτού σχοινιού.
Στην Ελλάδα το πέταγμα του χαρταετού είναι μέρος των εθίμων της Καθαράς Δευτέρας και συγκεκριμένα του υπαίθριου εορτασμού της - τα λεγόμενα κούλουμα. Ο σκελετός των χαρταετών κατασκευάζεται είτε από ελαφρύ ξύλο είτε από πλαστικό, ενώ το μέρος που φέρνει αντίσταση στον αέρα από πλαστικό φύλλο ή χαρτί.
Για να πετάξει ο χαρταετός πρέπει να τρέξει κάποιος λίγο και να τον αφήσει, ενώ ο δεύτερος που κρατά την καλούμπα (σχοινί) πρέπει να αφήνει συνεχώς σχοινί. Αν ο αέρας είναι καλός σύντομα θα δείτε πολλούς χαρταετούς να χορεύουν στον ουρανό την ημέρα της Καθαράς Δευτέρας η οποία σηματοδοτεί το τέλος της Αποκριάς και την αρχή της νηστείας.Την ημέρα αυτή συνηθίζονται οι εκδρομές σε κοντινούς προορισμούς όπου,η χαρά όλων αλλά ιδιαίτερα των παιδιών είναι το πέταγμα του χαρταετού.

      Μαθητής/τρια: Κ.ΑΡ. ΙΩΑΝΝΗΣ
Τάξη: ΣΤ' ΤΑΞΗ
Σχολικό έτος: 2015-16

 

ΤΣΙΚΝΟΠΕΜΠΤΗ

Η Τσικνοπέμπτη είναι μια μέρα της εβδομάδας που παραδοσιακά τρώμε μεγάλη ποσότητα κρέατος γιατί μετά εχουμέ την νηστεία για την Σαρακοστή. Για την εκλησσία μας και την θρησκία μας κάνουμε νηστεία την Τετάρτη και την Παρασκευή , οπότε η Πέμπτη θεωρήται η κατάλληλη μερα για κρέας. Την Τσικνοπέμπτη σφάζονται σε πολλα μέρη της Ελλάδας τα χοιρινά! Το Σάββατο της ίδιας εβδομάδας όπως και τα δύο επόμενα Σάββατα είναι αφιερώμενα στη μνήμη των πεθαμένων!

      Μαθητής/τρια: Κ. ΕΛΕΝΗ
Τάξη: ΣΤ' ΤΑΞΗ
Σχολικό έτος: 2015-16

 

ΜΑΡΤΗΣ

Από τη 1η ως τις 31 του Μάρτη, τα παιδιά φορούν στον καρπό του χεριού τους ένα βραχιολάκι, φτιαγμένο από στριμμένη άσπρη και κόκκινη κλωστή, τον Μάρτη ή Μαρτιά. Σύμφωνα με τη λαϊκή παράδοση, ο Μάρτης προστατεύει τα πρόσωπα των παιδιών από τον πρώτο ήλιο της Άνοιξης, για να μην καούν. Τον φτιάχνουν την τελευταία μέρα του Φλεβάρη και τον φορούν την πρώτη μέρα του Μάρτη, πριν βγουν από το σπίτι.Το βραχιολάκι αυτό το βγάζουν στο τέλος του μήνα, ή το αφήνουν πάνω στις τριανταφυλλιές όταν δουν το πρώτο χελιδόνι, για να τον πάρουν τα πουλιά και να χτίσουν τη φωλιά τους.Τα παιδιά περιμένουνε από τα χελιδόνια να τους φέρουν ένα δωράκι.

      Μαθητής/τρια: Κ.ΑΡ. ΙΩΑΝΝΗΣ
Τάξη: ΣΤ' ΤΑΞΗ
Σχολικό έτος: 2015-16

 

ΚΑΡΑΓΚΙΟΖΗς

Η πιο παλιά μαρτυρία για παραστάσεις καραγκιόζη στον ελληνικό χώρο,χρονολογείται το 1809 στην περιοχή των Ιωαννίνων στην Τουρκική γλώσσα.Αργότερα διαδόθηκε και άρχισε να παίζεται στην ελληνική γλώσσα με περιεχόμενο από την ελληνική παράδοση.Ο Καραγκιόζης που σημαίνει μαυρομάτης ήταν λαικός ήρωας,φτωχός,ξυπόλητος,καμπούρης,πονηρός και ζούσε με την οικογένειά του σε μια παράγκα απέναντι από το παλάτι του Βεζίρη.
Τα έργα είναι σατηρικά προκαλώντας γέλιο στους θεατές.Μεγάλος καραγκιοζοπαίχτης ήταν ο Ευγένιος Σπαθάρης που τιμήθηκε από το ελληνικό κράτος.

      Μαθητής/τρια: Κ.ΑΡ. ΙΩΑΝΝΗΣ
Τάξη: ΣΤ' ΤΑΞΗ
Σχολικό έτος: 2015-16

 

ΤΟ ΛΙΟΝΤΑΡΙ ΚΑΙ ΤΟ ΠΟΝΤΙΚΙ

Μια φορά κι έναν καιρό ήταν ένα ποντικάκι.Μια μέρα ενώ περπατούσε στο δάσος,του επιτέθηκε ένα φίδι.Εκείνο τότε άρχισε να τρέχει και να φωνάζει βοήθεια.Ένα λιοντάρι που περνούσε από εκεί,το άκουσε και πήγε να το βοηθήσει.Έπιασε το φίδι και το έκανε κόμπο.Έτσι το ποντίκι σώθηκε και ευχαρίστησε το λιοντάρι.
Την άλλη μέρα,το λιοντάρι πιάστηκε στα δίχτυα κάποιου κυνηγού.Έτρεξε τότε το ποντίκι και με τα κοφτερά του δόντια,έκοψε τα σκινιά του κλουβιού.Το λιοντάρι ελευθερώθηκε,ευχαρίστησε το ποντίκι και υποσχέθηκαν πωσ θα είναι για πάντα φίλοι

      Μαθητής/τρια: Κ.ΑΡ. ΙΩΑΝΝΗΣ
Τάξη: ΣΤ' ΤΑΞΗ
Σχολικό έτος: 2015-16

 

Ο ΚΟΥΤΣΟΣ ΚΑΙ Ο ΤΥΦΛΟΣ

Ήταν δυο φίλοι ο ένας ήταν κουτσός και ο άλλος τυφλός.Μια μέρα περπατούσαν στο δρόμο και από απέναντι ερχόταν μια αρκούδα.Τότε ο κουτσός ανέβηκε σε ένα δέντρο και έπειτα είπε στον φίλο του τον τυφλό ότι έρχεται μια αρκούδα.Αυτός δεν μπορούσε να ανέβει σε δέντρο γιατί δεν έβλεπε και ξάπλωσεστο δρόμο και έκανε τον πεθαμένο.Η αρκούδα τον πλησίασε έσκυψε τον μύρισε στο κεφάλι και έφυγε.Ο κουτσός κατέβηκε από το δέντρο και ρώτησε τον τυφλό τι του είπε η αρκούδα στο αυτί;Ο τυφλός του είπε πως η αρκούδα του είπε να μην έχει τέτοιους φίλους.

      Μαθητής/τρια: Χ. ΘΩΜΑΣ
Τάξη: ΣΤ' ΤΑΞΗ
Σχολικό έτος: 2015-16

 

ΚΑΡΑΓΚΙΟΖΗΣ

Ο Καραγκιόζης είναι ο ήρωας του ελληνικού θεάτρου σκιών και στα τούρκικα σημαίνει μαυρομάτης.Στην Ελλάδα ο Καραγκιόζης,ως λαϊκός ήρωας,εκπροσωπεί το φτωχό,εξαθλιωμένο,πονηρό Έλληνα,στο περιβάλλον της Τουρκοκρατίας.

      Μαθητής/τρια: Χ. ΘΩΜΑΣ
Τάξη: ΣΤ' ΤΑΞΗ
Σχολικό έτος: 2015-16

 

|< <<  1 από  1  >> >|