Καλώς ήρθατε στην εφημερίδα μας..

Πρόκειται για την εφημερίδα των μαθητών του 1ου Δημοτικού Σχολείου Μακροχωρίου. Είναι η πρώτη μας διαδικτυακή σχολική εφημερίδα και ελπίζουμε να σας αρέσει. Περισσότερα »

Πως δημιουργήθηκε το Μαθητικό στέκι;

Το Μαθητικό Στέκι είναι ένας τόπος χαράς και δημιουργίας για μας. Τη δημιουργούμε τόσο στο σπίτι όσο και στο σχολείο ανάλογα με τις δραστηριότητες που κάνουμε.. Περισσότερα »

 

Αλιάκμονας

2

Ο Αλιάκμονας είναι ένας μεγάλος ποταμός της Βόρειας Ελλάδας, που διαρρέει τη δυτική και την κεντρική Μακεδονία. Είναι ο μεγαλύτερος ποταμός που ρέει μόνο σε ελληνικό έδαφος από τις πηγές του μέχρι τη θάλασσα. Έχει συνολικό μήκος 297 χιλιόμετρα.

Από την περιοχή της Καστοριάς ο Αλιάκμονας ρέει προς τα νοτιοανατολικά και διασχίζει τα Γρεβενά. Στην συνέχεια συναντά τα Χασιά (ορεινή περιοχή που χωρίζει τα Γρεβενά από τη Θεσσαλία).Έτσι κάμπτεται (καμπυλώνει) προς τα βορειοανατολικά και εισέρχεται στην Ημαθία. Αφού διασχίσει τις πεδιάδες αυτής της περιοχής, στρέφεται πάλι προς τα νοτιοανατολικά και εκβάλλει (καταλήγει) στο Θερμαϊκό Κόλπο. Εκεί μαζί με το Γαλλικό , τον Αξιό και το Λουδία σχηματίζουν το περίφημο Δέλτα.

Ο Αλιάκμονας έχει άφθονα νερά, τα οποία είναι πλούσια σε φερτά (που έχουν μεταφερθεί εδώ) υλικά. Τα υλικά αυτά μεταφέρονται από το ορεινό εσωτερικό της δυτικής Μακεδονίας στην πεδιάδα της Ημαθίας, που έτσι γίνεται πολύ εύφορη.

Επίσης, τα άφθονα νερά τροφοδοτούν μεγάλους υδροηλεκτρικούς σταθμούς: του Πολύφυτου, των Ασωμάτων και της Σφηκιάς και υδροδοτούν την Θεσσαλονίκη.

 

Πηγές:η μεγάλη μαθητική εγκυκλοπαίδεια national geographic,wikipedia,visit greece

 

Ειρήνη Κ. Στ” τάξη