Καλώς ήρθατε στην εφημερίδα μας..

Πρόκειται για την εφημερίδα των μαθητών του 1ου Δημοτικού Σχολείου Μακροχωρίου. Είναι η πρώτη μας διαδικτυακή σχολική εφημερίδα και ελπίζουμε να σας αρέσει. Περισσότερα »

Πως δημιουργήθηκε το Μαθητικό στέκι;

Το Μαθητικό Στέκι είναι ένας τόπος χαράς και δημιουργίας για μας. Τη δημιουργούμε τόσο στο σπίτι όσο και στο σχολείο ανάλογα με τις δραστηριότητες που κάνουμε.. Περισσότερα »

 

Πρωτομαγιά

6

Πρωτομαγιά ονομάζεται η πρώτη μέρα του Μαΐου.Είναι στην πραγματικότητα η καθιερωμένη γιορτή της εξέγερσης των εργατών του Σικάγου. Τον Μάη του 1886 τα εργατικά συνδικάτα στο Σικάγοξεσηκώθηκαν διεκδικώντας ωράριο εργασίας στις 8 ώρες και καλύτερες συνθήκες εργασίας. Εορτάζεται επίσης και σαν μέρα των λουλουδιών και τηςΆνοιξης . Η μέρα έχει θεσπιστεί ως εργατική απεργία και όλες οι υπηρεσίες και οι επιχειρήσεις παραμένουν κλειστές,σε πολλές χώρες του κόσμου όπως και την Ελλάδα. Στη χώρα μας,ο πρώτος εορτασμός της Πρωτομαγιάς έγινε το 1893, στην Αθήνα, με πρωτοβουλία του Κεντρικού Σοσιαλιστικού Συλλόγου του Σταύρου Καλλέργη.

Το μαγιάτικο στεφάνι είναι το μοναδικό έθιμο αυτής της μέρας που έχει μείνει και τηρείται ακόμη και σήμερα. Είτε αγριολούλουδα είτε όχι σίγουρα το στεφάνι σου θα έχει κάτι ξεχωριστό!

Πηγές: βικιπεδεια, σαν σημερα, νιους μπομπ

Ειρήνη Κ. Στ” τάξη

Την Πρωτομαγιά ψήνουμε και εκείνη την ημέρα τα σχολεία είναι κλειστά. Την Πρωτομαγιά φτιάχνουμε στεφάνια από  διάφορα λουλούδια της άνοιξης. Εκείνη την ημέρα είναι ευτυχισμένοι όλοι μικροί και μεγάλοι. Οι ανθόκηποι γεμίζουν με αγριολούλουδα. Η λέξη Πρωτομαγιά βγαίνει από την πρώτη μέρα του  Μάι. ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΙ ΟΛΟΥΣ ΣΑΣ ΚΑΛΗ ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ

Τ. Ιωάννα Ε΄τάξη