Καλώς ήρθατε στην εφημερίδα μας..

Πρόκειται για την εφημερίδα των μαθητών του 1ου Δημοτικού Σχολείου Μακροχωρίου. Είναι η πρώτη μας διαδικτυακή σχολική εφημερίδα και ελπίζουμε να σας αρέσει. Περισσότερα »

Πως δημιουργήθηκε το Μαθητικό στέκι;

Το Μαθητικό Στέκι είναι ένας τόπος χαράς και δημιουργίας για μας. Τη δημιουργούμε τόσο στο σπίτι όσο και στο σχολείο ανάλογα με τις δραστηριότητες που κάνουμε.. Περισσότερα »

 

Το Μακροχώρι

9

Το Μακροχώρι βρίσκετε στον νομό Ημαθίας στον δήμο  Βεροίας. Γύρω στο 1900 στο χωριό υπήρχαν 75 σπίτια και 385 κάτοικοι σύμφωνα με την στατιστική του Καζά Βέροιας. Οι κάτοικοι του χωριού ήταν αγρότες. Οι εκτάσεις της γης ανήκαν τόσο σε μουσουλμάνους όσο και σε χριστιανούς κτηματίες. Ελληνικό Σχολείο με την ονομασία Ελληνική Σχολή Μικρογουζίου ιδρύθηκε το 1907. Το Μικρογούζι αναγνωρίζεται ως κοινότητα το 1918 και στην απογραφή του 1920 έχει 708 κατοίκους Στο χωριό σήμερα οι κάτοικοι έχουν κυρίως καταγωγή ντόπια, ποντιακή, μικρασιάτικη, βλάχικη, θρακιώτικη καθώς και από όλα τα μέρη της Ελλάδας. Επίσης κατοικούν μετανάστες από άλλες χώρες.  Έχει πληθυσμό 5,189 άτομα {2011}. Πριν από 2 χρόνια ήταν Δήμος ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ ΠΑΥΛΟΥ.Σύμφωνα με την Διοικητική μεταρρύθμιση Καλλικράτης ο Δήμος εντάχθηκε στο Δήμο Βέροιας.

Υπάρχουν 3 εκκλησίες του ΤΙΜΙΟΥ ΠΡΟΔΡΟΜΟΥ που γιορτάζουμε την  αποκεφάλιση του στης 29 Αυγούστου,του ΑΓΙΟΥ ΓΕΩΡΓΊΟΥ που γιορτάζετε στης 23 Απριλίου και 3 Νοεμβρίου και του ΑΓΊΟΥ ΘΕΩΔΌΡΟΥ που γιορτάζετε στης 8 Φεβρουαρίου. Έχει 1 Παιδικό σταθμό, 3 Νηπιαγωγείο, 3 Δημοτικά σχολεία και ένα Γυμνάσιο-Λύκειο μαζί. Στο χωριό μας υπάρχει το Ε.Α.Κ όπου είναι ένας αθλητικός χώρος στον εξωτερικό χώρο έχει 4 γήπεδα του τένις,3 μικρά γήπεδα ποδοσφαίρου,2 γήπεδα του μπάσκετ,2 του βολεϊ και ένα μεγάλο γήπεδο ποδοσφαίρου όπου εκεί μέσα έχει και στίβο. Στον εσωτερικό χώρο έχει ένα γήπεδο όπου παίζουν χάντμπολ και μπάσκετ.

Σ. Κωσταντίνος Ε΄τάξη