Καλώς ήρθατε στην εφημερίδα μας..

Πρόκειται για την εφημερίδα των μαθητών του 1ου Δημοτικού Σχολείου Μακροχωρίου. Είναι η πρώτη μας διαδικτυακή σχολική εφημερίδα και ελπίζουμε να σας αρέσει. Περισσότερα »

Πως δημιουργήθηκε το Μαθητικό στέκι;

Το Μαθητικό Στέκι είναι ένας τόπος χαράς και δημιουργίας για μας. Τη δημιουργούμε τόσο στο σπίτι όσο και στο σχολείο ανάλογα με τις δραστηριότητες που κάνουμε.. Περισσότερα »

 

Nellie Bly

2

Το σημερινό doodle της Google τιμά 151 χρόνια από τη γέννηση της Nellie Bly, (5η Μάη 1864  - 27η Ιανουαρίου του 1922) , της δημοσιογράφου που ήταν το ψευδώνυμο της Ελίζαμπεθ Cochrane Seaman .Ήταν επίσης συγγραφέας , βιομήχανος ,εφευρέτης ,και ένας εργαζόμενος φιλανθρωπίας.Η Αμερικανίδα δημοσιογράφος έγινε διάσημη για την πραγματοποίηση τού γύρου τού κόσμου και την κατάρριψη του σχετικού ρεκόρ. Θεωρείται από τις πρωτοπόρους της ερευνητικής δημοσιογραφίας στις Ηνωμένες Πολιτείες.To 1887, υποδυόμενη την ψυχικά άρρωστη, κατόρθωσε να μπει και να ζήσει για μερικές ημέρες σε ένα άσυλο γυναικών. Το ρεπορτάζ της «TenDaysinaMad-House», που δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα «NewYorkWorld» θεωρήθηκε τόσο αποκαλυπτικό που συνέβαλε στην αλλαγή του θεσμικού πλαισίου λειτουργίας των ασύλων. Ήταν ένας πρωτοπόρος στον τομέα της, και ξεκίνησε ένα νέο είδος της ερευνητικής δημοσιογραφίας.Η εφημερίδα ανήκε στον «πατέρα της κίτρινης δημοσιογραφίας» Τζόζεφ Πούλιτζερ, γνωστό παγκοσμίως από τα ομώνυμα δημοσιογραφικά βραβεία. Στις 14 Νοεμβρίου 1889, η Bly απέπλευσε από την Νέα Υόρκη για να καταρρίψει το ρεκόρ του Φιλέα Φογκ, ήρωα του μυθιστορήματος τού Ιουλίου Βερν «Ο γύρος τού κόσμου σε ογδόντα ημέρες». Η εφημερίδα «NewYorkWorld», στην οποία εργαζόταν η Μπλάι, έδωσε ευρεία δημοσιότητα στο θέμα με καθημερινά άρθρα και με την θέσπιση διαγωνισμού, με έπαθλο ένα ταξίδι στην Ευρώπη, για όποιον θα μάντευε, με την μεγαλύτερη προσέγγιση, τον χρόνο στον οποίο η Nellie θα πραγματοποιούσε τον γύρο αυτό. Στον διαγωνισμό πήραν μέρος 1.000.000 περίπου αναγνώστες της εφημερίδας, ενώ το ταξίδι της NellieBly συνεχιζόταν με κάθε μέσο, και η ίδια συναντούσε λαμπρή υποδοχή σε κάθε μέρος από όπου περνούσε. Τελικά, επέστρεψε στη Νέα Υόρκη, αφού είχε πραγματοποιήσει τον γύρο τού κόσμου σε 72 ημέρες, 6 ώρες, 11′ και 14». Το 1895 παντρεύτηκε τον εκατομμυριούχο Ρόμπερτ Σίμαν- κατά σαράντα χρόνια μεγαλύτερό της-, αλλά μετά τον θάνατό του, έχοντας οικονομικά προβλήματα, επέστρεψε στην δημοσιογραφία και εργάστηκε στην εφημερίδα NewYorkJournal. Η NellieBly πέθανε από πνευμονία στις 27 Ιανουαρίου 1922 στην Νέα Υόρκη, σε ηλικία 57 ετών. πήγες:news.bomb,Πρώτο ΘΕΜΑ,news247, Βικιπαίδεια   Χαρικλεια Κ., T.Τόνια , Ειρηνη Κ. ΣΤ’τάξη