Η Ρόδος
Η Ρόδος, με έκταση 1400,68 χλμ2, είναι το μεγαλύτερο νησί των Δωδεκανήσων και το τέταρτο σε έκταση νησί της Ελλάδας, μετά την Κρήτη , την Εύβοια και τη Λέσβο. Πρωτεύουσα του νησιού είναι η πόλη της Ρόδου με πληθυσμό περίπου 55.000 κατοίκους, η οποία αποτελεί την έδρα της ομώνυμης Περιφερειακής Ενότητας, που περιλαμβάνει επίσης τα νησιά Χάλκη, Σύμη, Τήλο και Καστελλόριζο. Στην πόλη της Ρόδου υπάρχει η Μεσαιωνική πόλη, η οποία έχει ενταχθεί από το 1988 στα μνημεία παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO.
Στο νησί λειτουργούν τμήματα του Πανεπιστημίου Αιγαίου και πιο συγκεκριμένα: το Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης, το Τμήμα Επιστημών Προσχολικής Αγωγής και Εκπαιδευτικού Σχεδιασμού και το Τμήμα Μεσογειακών Σπουδών. Το νησί της Ρόδου βρίσκεται στο σταυροδρόμι δυο μεγάλων θαλάσσιων διαδρομών της Μεσογείου, ανάμεσα στο Αιγαίο πέλαγος και των ακτών της Μέσης Ανατολής όπως είναι η Κύπρος και η Αίγυπτος, γεγονός που την κατέστησε σημείο συνάντησης πολλών πολιτισμών. Η προέλευση του ονόματος Ρόδος που επικράτησε για το νησί έχει κυρίως συσχετισθεί με το ρόδο, ιερό λουλούδι του θεού Ήλιου. Το «σμαραγδένιο νησί» κατακλύζεται κάθε χρόνο από χιλιάδες τουρίστες από όλα τα μέρη της Γης που το επισκέπτονται για να απολαύσουν τη θάλασσα, τη φύση και τα αξιοθέατα του, τα γνωστότερα από τα οποία είναι :
η Παλιά (Μεσαιωνική) Πόλη της Ρόδου
το Παλάτι του Μεγάλου Μάγιστρου ή Καστέλο (κάστρο των Ιπποτών του τάγματος του Αγ. Ιωάννη)
Η τάφρος του παλατιού
Η κοιλάδα με τις πεταλούδες Ένας από τους σπάνιους βιότοπους της Ευρώπης αποτελεί το θερινό καταφύγιο της νυχτοπεταλούδας .
Το ΠρασονήσιΜικρή χερσόνησος στο νοτιότερο μέρος του νησιού,
αποτελεί παράδεισο για τους surfers. Η δεξιά πλευρά του διακρίνεται για τα μεγάλα της κύματα και η αριστερή για την ηρεμία και την απομόνωσή της.
Η Παναγιά η Τσαμπίκα , προστάτιδα της Ρόδου, που για να ανέβεις στην μονή, περπατάς ανηφορικά περίπου 15 λεπτά με πολλά σκαλιά.
Π. Γιώργος Δ΄Τάξη