Καλώς ήρθατε στην εφημερίδα μας..

Πρόκειται για την εφημερίδα των μαθητών του 1ου Δημοτικού Σχολείου Μακροχωρίου. Είναι η πρώτη μας διαδικτυακή σχολική εφημερίδα και ελπίζουμε να σας αρέσει. Περισσότερα »

Πως δημιουργήθηκε το Μαθητικό στέκι;

Το Μαθητικό Στέκι είναι ένας τόπος χαράς και δημιουργίας για μας. Τη δημιουργούμε τόσο στο σπίτι όσο και στο σχολείο ανάλογα με τις δραστηριότητες που κάνουμε.. Περισσότερα »

 

ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΔΙΑΚΟΣ

AthanasiosDiakosTheofilos_162x240

Ο Αθανάσιος Διάκος ήταν ένας από τους Έλληνες ήρωες – οπλαρχηγούς της επανάστασης του 1821. Το πραγματικό του όνομα ήταν Αθανάσιος Μασσαβέτας.Τον Απρίλιο του 1821 σε συνεργασία με άλλους οπλαρχηγούς κατέλαβε το φρούριο της Λιβαδειάς και την γέφυρα της Αλαμάνας και στις 22 Απριλίου 1821 έδωσε μάχη με τα στρατεύματα του Ομέρ Βρυώνη.Στην μάχη αυτήν συνελήφθη και μεταφέρθηκε στη Λαμία μπροστά στον Ομέρ Βρυώνη,ο οποίος προσφέρθηκε να τον κάνει ανώτερο αξιωματούχο στο Οθωμανικό στρατό αν αλλαξοπιστούσε και ασπαζόταν το Ισλάμ.Ο Αθανάσιος Διάκος τότε αρνήθηκε απαντώντας  Εγώ Γραικός γεννήθηκα,Γραικός θε να πεθάνω..Την επόμενη μέρα ανασκολοπίστηκε και πέθανε στις 24 Απριλίου 1821.

Δ΄ ΤΑΞΗ   Μ. ΜΠΑΜΠΗΣ