Καλώς ήρθατε στην εφημερίδα μας..

Πρόκειται για την εφημερίδα των μαθητών του 1ου Δημοτικού Σχολείου Μακροχωρίου. Είναι η πρώτη μας διαδικτυακή σχολική εφημερίδα και ελπίζουμε να σας αρέσει. Περισσότερα »

Πως δημιουργήθηκε το Μαθητικό στέκι;

Το Μαθητικό Στέκι είναι ένας τόπος χαράς και δημιουργίας για μας. Τη δημιουργούμε τόσο στο σπίτι όσο και στο σχολείο ανάλογα με τις δραστηριότητες που κάνουμε.. Περισσότερα »

 

Μακρυγιάννης ΄Ενας από τους κορυφαίους αγωνιστές του 1821.

makrigianis

Ο Μακρυγιάννης ήταν ένας απο τους κορυφαίους αγωνιστές του 1821.Γεννήθηκε το 1797 στο Αβορίτι της Φωκίδας.Το πραγματικό του όνομα ήταν Ιωάννης Τριανταφύλλου και ονομάστηκε αργότερα Μακρυγιάννης για το ψηλό του ανάστημα.Ο πατέρας του δολοφονήθηκε απο τους Τούρκους όταν ο Μακρυγιάννης ήταν ακόμη μωρό.Εργάστηκε για πολλά χρόνια ως υπηρέτης καθώς όμως μεγάλωνε άρχισε να ασχολείται με το εμπόριο με αποτέλεσμα να αποκτήσει σημαντική περιουσία την οποία διέθεσε αργότερα εξ ολοκλήρου στον αγώνα.Πήρε μέρος σε πολλές μάχες και ήταν ο ήρωας στην μάχη στους Μύλους κατά την οποία ανακόπηκε η προέλαση του Ιμπραήμ.Κατά τον Εμφύλιο προσπάθησε να συμφιλιώσει τις αντιμαχόμενες πλευρές.Με τον ερχομό του Καποδίστρια έγινε αρχηγός της εκτελεστικής δύναμης όμως ήρθε σε ρήξη με τον κυβερνήτη.Το 1843 πήρε μέρος στην Επανάσταση της 3 Σεπτεμβρίου.Το 1852 συνελήφθη με την κατηγορία οτι σχεδίαζε την δολοφονία του Όθωνα και καταδικάστηκε σε θάνατο.Το 1854 του δόθηκε χάρη,βγήκε όμως απο την φυλακή το 1864 και λίγο αργότερα πέθανε.Ο Μακρυγιάννης είναι γνωστός πέρα απο τους αγώνες του και για τα απομνημονεύματα του.Ένας αγωνιστής που σε ολη του την ζωή πολέμησε για την δικαιοσύνη και την ελευθερία.

Σοφία Τ.