Καλώς ήρθατε στην εφημερίδα μας..

Πρόκειται για την εφημερίδα των μαθητών του 1ου Δημοτικού Σχολείου Μακροχωρίου. Είναι η πρώτη μας διαδικτυακή σχολική εφημερίδα και ελπίζουμε να σας αρέσει. Περισσότερα »

Πως δημιουργήθηκε το Μαθητικό στέκι;

Το Μαθητικό Στέκι είναι ένας τόπος χαράς και δημιουργίας για μας. Τη δημιουργούμε τόσο στο σπίτι όσο και στο σχολείο ανάλογα με τις δραστηριότητες που κάνουμε.. Περισσότερα »

 

Οι Λαζαρίνες!

3

Την παραμονή του Λαζάρου,κορίτσια,που ονομάζονται Λαζαρίνες,ντύνονται με τις παραδοσιακές φορεσιές τους και μαζεύουν λουλούδια για να στολίσουν τα καλαθάκια τους!Κρατώντας τα πηγαίνουν σε όλα τα σπίτια του χωριού και τραγουδούν τα κάλαντα του Λαζάρου κ.α. Όταν τα κορίτσια πηγαίνουν στην εκκλησία τραγουδούν ένα ιδιαίτερο τραγούδι που λέγεται(Γαλάζιους πετινούς).Τα τραγούδια που λένε οι Λαζαρίνες στα σπίτια είναι διάφορα ,όπως…..
Ήρθι ου Λάζαρους,ήρθαν τα Βάια ήρθε η Κυριακή που τρών τα ψάρια. -Σήκου Λάζαριμ κι μην κοιμάσι, ήρθι η μάνα σου άπου την Πόλη, σου’φιρι χαρτί κι καλαμάρι, γράφτει Θόδωρι,γράφτει Δημήτρη, γράφτει Λιμουνιά κι κυπαρίσσι, τώρα λάλησιν πούλι κι αηδόνι, τώρα λάλησιν κι χελιδόνι. Ένα άλλο τραγούδι είναι το(Κίνησαν οι Λαζαρίνις) Κίνησαν οι Λαζαρίνις την Παράσκιουβή,την Παράσκιουβή κι ως την Κυριακή του γιόμα, τα ιστόλιζαν,τα ιστόλιζαν κι την Κυριακή του βράδυ τα προυβόδιζαν,τα προυβόδιζαν. Το τραγούδι που λένε οι Λαζαρίνες έξω απ’την εκκλησία είναι το(Γαλάζιους Πετινούς)
Γαλάζιους πε-γαλάζιους πε-,γαλάζιους πετινούς λαλεί μέσα στον Αη Νικόλα,μεσά στον Αη Νικόλα, μον κηλαίδει, μον κηλαίδει,μον κηλαίδει κι τραγουδεί, μον κηλαίδει κι λέγει, μον κηλαίδει κι λέγει. -Δεν ήρτα ιγώ,δεν ήρτα ιγώ,δεν ήρτα ιγώ στην ικκλησιά, δεν ήρτα για ν’αγιάσου,δεν ήρτα για ν’αγιάσου. Ήρτα να ιδώ τις έμουρφες,ήρτα να ιδώ τις έμουρφες κι αυτές τις μαυρομάτις,κι αυτές τις μαύρομάτις, πο’χουν το μα-,πο’χουν το μα-,πόχουν το μάτι σαν ιλιά, του φρύδι σα γαιτάνι το φρύδι σαν γαιτάνι, του δόλιου του,του δόλιου του,του δόλιου του ματόκλαδου,σαν κρόσσ’απού μαντήλι,σαν κρόσσ’από μαντήλι. Αλλά και ένα ακόμη πολύ ωραίο τραγούδι ειναι το(Σύρτι μάτια μ’,σύρτι φρύδια μ’) Σύρτι μάτια μ’,σύρτι φρύδια μ’, σύρτι στου καλού,σύρτι στου καλού, χιριτισματα να πάτι, κείνουν π’αγαπώ,κείνουν π’αγαπώ, να μι στείλ’τα μαύρα μάτια τ’, μέσα στού γυαλί,μέσα στου γυαλί, κι τα κόκκινα του χείλη, πάνου στου χαρτί,πάνου στου χαρτί. Οι Λαζαρίνες είναι ένα απ’τα αγαπημένα μου έθιμα και γίνεται το Σάββατο του Λαζάρου!!!
Τ.Τόνια ΣΤ΄τάξη

Το Σάββατο του Λαζάρου ήμουν μαζί με τις στολισμένες  Λαζαρίνες. Γυρίσαμε το χωριό με τραγούδια και χορούς . Μπαίναμε σε κάθε σπίτι.  Άλλες νοικοκυρές έκαναν  τραπέζι και άλλες απλώς άνοιγαν και έδιναν λεφτά ή αυγά, ακόμη και σοκολατάκια. Αξίζει να το δοκιμάσετε και μπορεί να κουραστείτε κιόλας! Αξίζει όμως!!!

Γ. Κατερίνα ΣΤ΄τάξη

Οι Λαζαρίνες είναι ένα έθιμο που γίνεται το Πάσχα, συγκεκριμένα το Σάββατο του Λαζάρου. Οι Λαζαρίνες είναι νέα κορίτσια που φοράνε παραδοσιακές ντόπιες φορεσιές και στολίζονται με λουλούδια και χρωματιστά μαντήλια για να δείξουν τον ερχομό της  άνοιξης. Αυτές πήραν το όνομά τους από τον Λάζαρο, που ανέστησε ο Χριστός. Τα κορίτσια αυτά εκείνη την ημέρα θα παν να τραγουδήσουν στην εκκλησία και στην συνέχεια θα γυρίσουν όλο το χωριό με αυτά τα τραγούδια έτσι ώστε να μάθουν όλοι για την ανάσταση του Λαζάρου. Εκτός από αυτά τα τραγούδια σε κάθε σπίτι τραγουδάν ανάλογα την περίσταση, δηλαδή αν έχουν πολλές κόρες ή γιούς ακόμη και όταν έχουν πένθος. Πιο παλιά τα κορίτσια μάζευαν αυγά για το Πάσχα ενώ σήμερα μαζεύουν και χρήματα για να βοηθήσουν τον σύλλογο. Οι Λαζαρίνες είναι ένα έθιμο που επιβιώνει ακόμη και σήμερα σε διάφορα μέρη της Ελλάδας.

 

Τ .Ελισάβετ   ΣΤ” τάξη