Καλώς ήρθατε στην εφημερίδα μας..

Πρόκειται για την εφημερίδα των μαθητών του 1ου Δημοτικού Σχολείου Μακροχωρίου. Είναι η πρώτη μας διαδικτυακή σχολική εφημερίδα και ελπίζουμε να σας αρέσει. Περισσότερα »

Πως δημιουργήθηκε το Μαθητικό στέκι;

Το Μαθητικό Στέκι είναι ένας τόπος χαράς και δημιουργίας για μας. Τη δημιουργούμε τόσο στο σπίτι όσο και στο σχολείο ανάλογα με τις δραστηριότητες που κάνουμε.. Περισσότερα »

 

Λαζαράκια

8

Λαζαράκια
Προετοιμασία :1 ώρα περίπου

Αναμονή:35΄-45΄
Ψήσιμο:50΄

ΥΛΙΚΑ:(για 3 κομμάτια)
1200γρ.αλεύρι
1 φακελάκι στεγνή μαγιά
2 κουτ.γλυκού αλατί
3κουτ.σούπας ζάχαρη
1/2 κουτ.γλυκού γαρίφαλο,σε σκόνη
3κουτ.σούπας λάδι
μερικά ολόκληρα γαρίφαλα
ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ:
Βάζουμε σε μια λεκάνη το αλεύρι,τη μαγιά,το αλάτι,τη ζάχαρη,την κανέλα και το γαρίφαλο σε σκόνη, τα ανακατεύουμε και τα περιβρέχουμε 1.5 ποτήρι χλιαρό νερό.αρχίζουμε να ζυμώνουμε.Αν η ζύμη είναι σκληρή,προσθέτουμε λίγο-λίγο χλιαρό νερό και συνεχίζουμε το ζύμωμα μέχρι να γίνει ελαστική για να μη χάσουν τα λαζαράκια το σχήμα τους στο ψήσιμο.προσθέτουμε το λάδι και ζυμώνουμε να αφομοιωθεί στη ζύμη. τη σκεπάζουμε και την αφήνουμε μέχρι να διπλασιαστεί,γύρω στα 45 λεπτά.μετά τη ζυμώνουμε λίγο για να ξεφουσκώσει και τη χωρίζουμε σε 4 ίσα κομμάτια.στρώνουμε ένα μεγάλο ταψί με λαδόχαρτο και το πασπαλίζουμε με λίγο αλεύρι.
ΠΛΑΣΙΜΟ:
Παίρνουμε το ένα κομμάτι ζύμης και το πλάθουμε πρώτα μπάλα και μετά ένα μακρόστενο ρολό,μια πιθαμή.Πιέζουμε
με τον αντίχειρα λίγο πιο κάτω απο την άκρη του ρολού για να σχηματιστεί το κεφαλάκι.Χωρίζουμε το δεύτερο κομμάτι ζύμης σε τρία μέρη(ένα για κάθε Λαζαράκι)και το ένα το πλάθουμε κορδόν.Το πιέζουμε ελαφρώς να γίνει κάπως πλακέ.Βάζουμε το κορδόνι πάνω από το κεφαλάκι και σχηματίζουμε το μαντίλι.Το φέρνουμε γύρω μια φορά και το σταυρόνουμε μπροστά.Γύρω στη μέση του σώματος γυρίζουμε το υπόλοιπο κορδονάκι να γίνει σαν ζώνη.Ακουμπάμε το Λαζαράκι στο ταψί και πιέζουμε ελαφρώς να μην είναι πολύ φουσκωτό.Καρφώνουμε 2 γαρίφαλα στη θέση του στόματος.Κάνουμε το ίδιο και με τα άλλα 2 κομάτια ζύμης.Βάζουμε τα Λαζαράκια στο ταψί,με απόσταση μεταξύ τους γιατί θα φουσκώσουν.Τα σκεπάζουμε και τα αφήνουμε γύρω στα 35 λεπτά.Τα τριπάμε εδώ κι εκεί με ένα ξύλο απο σουβλάκι και τα ψήνουμε σε προθερμανσμένο φούρνo στους 170C για περίπου 50 λεπτά.
Το ίδιο σχήμα μπορούμε να το κάνουμε με συνταγή απο τσουρέκι.
Σ.Βιβή Δ΄Τάξη