Καλώς ήρθατε στην εφημερίδα μας..

Πρόκειται για την εφημερίδα των μαθητών του 1ου Δημοτικού Σχολείου Μακροχωρίου. Είναι η πρώτη μας διαδικτυακή σχολική εφημερίδα και ελπίζουμε να σας αρέσει. Περισσότερα »

Πως δημιουργήθηκε το Μαθητικό στέκι;

Το Μαθητικό Στέκι είναι ένας τόπος χαράς και δημιουργίας για μας. Τη δημιουργούμε τόσο στο σπίτι όσο και στο σχολείο ανάλογα με τις δραστηριότητες που κάνουμε.. Περισσότερα »

 

Πάσχα στην Νάξο

10

Η Νάξος είναι το μεγαλύτερο νησί των Κυκλάδων.
Οι ντόπιοι τη χαρακτηρίζουν «ευλογημένο τόπο», αφού είναι ένα πολύ εύφορο νησί, που παράγει ξακουστά ποιοτικά προϊόντα.Εκτός απ? αυτό, όμως, η Νάξος έχει και πολύ ενδιαφέροντα Πασχαλινά έθιμα.
Η ατμόσφαιρα της Μεγάλης Παρασκευής είναι κατανυκτική, αφού δεν ακούγεται μουσική από πουθενά. Οι άνδρες δεν πηγαίνουν στα καφενεία, ενώ οι γυναίκες ασπρίζουν τα σοκάκια κι ύστερα στολίζουν τον Επιτάφιο με λουλούδια που έχουν μαζέψει απ? τις αυλές και τα χωράφια τους. Το βράδυ γίνεται η περιφορά του Επιταφίου με μεγάλη συμμετοχή του κόσμου, που ψέλνει και ρίχνει ροδοπέταλα.
Στη Χώρα της Νάξου, ειδικότερα, τρεις Επιτάφιοι συναντιούνται σ? ένα σημείο για μερικά λεπτά, όπου ψέλνει όλος ο κόσμος μαζί.
Την Κυριακή του Πάσχα, στη Μονή, οι κάτοικοι αυτού του χωριού προσφέρουν στον κόσμο αρτοσκευάσματα, ξηρούς καρπούς, ξεροτήγανα και ρακή στον προαύλιο χώρο της Εκκλησίας.
Εκείνη τη μέρα μπορείτε να δοκιμάσετε την παραδοσιακή συνταγή της Νάξου, το «μπάτουδο», που είναι κατσικάκι γεμιστό με χορταρικά, ρύζι και μυρωδικά. Θα το βρείτε κυρίως στα ορεινά χωριά. Το Πάσχα γίνονται πολλά πανηγύρια στα χωριά, κι έτσι μπορείτε να χορέψετε μέχρι το πρωί, απολαμβάνοντας παράλληλα πολύ φαγητό, κρασί και ρακή.
πηγή.http://www.seajets.gr/
Ειρήνη Κ. Στ” τάξη