Καλώς ήρθατε στην εφημερίδα μας..

Πρόκειται για την εφημερίδα των μαθητών του 1ου Δημοτικού Σχολείου Μακροχωρίου. Είναι η πρώτη μας διαδικτυακή σχολική εφημερίδα και ελπίζουμε να σας αρέσει. Περισσότερα »

Πως δημιουργήθηκε το Μαθητικό στέκι;

Το Μαθητικό Στέκι είναι ένας τόπος χαράς και δημιουργίας για μας. Τη δημιουργούμε τόσο στο σπίτι όσο και στο σχολείο ανάλογα με τις δραστηριότητες που κάνουμε.. Περισσότερα »

 

«ΖΑΦΕΙΡΗΣ» ένα πασχαλινό έθιμο της Ηπείρου

11

Σε όλη την Ήπειρο,την Κυριακή του Πάσχα αλλά και καθόλη τη διάρκεια της άνοιξης,αναβιώνει το έθιμο του «ΖΑΦΕΙΡΗ».Το έθιμο ποικιλεί από τόπο σε τόπο,αλλού τον λένε Μαγιόπουλο, αλλού Φουσκοδέντρι κ.α Ο Ζαφείρης παίζεται ως εξής.Μικρά παιδιά κυρίως κορίτσια,παίζουν στα λιβάδια την ανάσταση του Ζαφείρη.Το Ζαφείρη υποδύεται ένα παιδί,που παριστάνει τον νεκρό,ενώ τα άλλα παιδιά μαζεύουν λουλούδια,χλόη,φύλλα και στολίζουν με αυτά τον νεκρό,ενώ τον μοιρολογούν με οδυρμούς,κρατώντας καλάμια αντί για λαμπάδες.Και λένε ένα τραγούδι.Έπειτα όλα τα παιδιά μαζί φωνάζουν.Σήκου Ζαφείρη,σήκου!και ο Ζαφείρης ανασταίνεται,ξεπετιέται απότομα απο το στολισμένο νεκροκρέβατο του και κυνηγά με φωνές και γέλια τα υπόλοιπα παιδιά,πο τρέχουν με όλη τους την δύναμη μακριά.Όποιον πιάσει ο Ζαφείρης με τη σειρά του θα γίνει ο νεκρός Ζαφείρης,είτε αμέσως,είτε την επόμενη χρονιά,ανάλογα με την όρεξη για παιχνίδι.Σε ορισμένες περιοχές,τη θέση του παιδιού,παίρνει ένα ξύλινο ομοίωμα,ένα είδος σκιάχτρου,που πρώτα το έπαιρναν μαζί τους στην εκκλησία για να διαβαστεί.Μετά το έθαβαν κάτω από πρασινάδες,και λουλούδια,το στόλιζαν με τιμές ,κλάματα κι οδυρμούς και στο τέλος του τραγουδιού το ανάσταιναν και τραγουδούσαν τρέχοντας και χορεύοντας στα χωράφια. Πηγή=asxetos.gr Tσ.Τόνια ΣΤ” τάξη