Καλώς ήρθατε στην εφημερίδα μας..

Πρόκειται για την εφημερίδα των μαθητών του 1ου Δημοτικού Σχολείου Μακροχωρίου. Είναι η πρώτη μας διαδικτυακή σχολική εφημερίδα και ελπίζουμε να σας αρέσει. Περισσότερα »

Πως δημιουργήθηκε το Μαθητικό στέκι;

Το Μαθητικό Στέκι είναι ένας τόπος χαράς και δημιουργίας για μας. Τη δημιουργούμε τόσο στο σπίτι όσο και στο σχολείο ανάλογα με τις δραστηριότητες που κάνουμε.. Περισσότερα »

 

Πάσχα στο ΧΩΡΙΟ !!!

2

Κάθε χρόνο το Πάσχα το περνάω στο χωριό μου και είναι πολύ ωραία!Το έθιμο που με κάνει να αισθανθώ οτι το Πάσχα έφθασε,είναι οι Λαζαρίνες!

Το Σάββατο του Λαζάρου τα κορίτσια του λαογραφικού συλλόγου,φορώντας παραδοσιακές φορεσιές και κρατώντας ένα καλαθάκι στολισμένο με λουλούδια,πηγαίνουν σε όλα τα σπίτια του χωριού τραγουδώντας τα κάλαντα του Λαζάρου και άλλα τραγούδια. Την Μ.Πέμπτη βάφουμε τα αυγά και φτιάχνουμε τσουρέκια.Το βράδυ,αφού τελειώσουν τα 12 Ευαγγέλια στην εκκλησία οι γυναίκες αναλμβάνουν να στολίσουν τον Επτάφιο. Την Μ.Παρασκευή καθότι η μεγαλύτερη νηστεία δεν στρώνετε τραπέζι και δεν κάνουμε καμία δουλειά,γιατί θεωρείται μεγάλη αμαρτία.Το βράδυ γινεται ο Εσπερινός και η περιφορά του Επιταφίου. Το Μ.Σάββατο προετοιμαζόμαστε για την Ανάσταση και το βράδυ ο ιερέας θα φωνάξει το Χριστός-Ανέστη και θα δώσει σε όλους το αναστάσιμο φως.Γυρνώντας στο σπίτι θα φάμε όλοι μαζί την ζεστή Μαγειρίτσα και θα τσουγκρίσουμε τα αυγά. Την Κυριακή του Πάσχα οι άνδρες μαζεύονται από νωρίς το πρωί για να σουβλίσουν το αρνί.Αυτή η μέρα είναι μέρα χαράς και γλεντιού.Όλοι πίνουν,διασκεδάζουν και χορεύουν. Θα ήθελα και φέτος το Πάσχα να είναι τόσο ωραίο όσο και τα προηγούμενα!
Τ.Τόνια ΣΤ΄τάξη