Καλώς ήρθατε στην εφημερίδα μας..

Πρόκειται για την εφημερίδα των μαθητών του 1ου Δημοτικού Σχολείου Μακροχωρίου. Είναι η πρώτη μας διαδικτυακή σχολική εφημερίδα και ελπίζουμε να σας αρέσει. Περισσότερα »

Πως δημιουργήθηκε το Μαθητικό στέκι;

Το Μαθητικό Στέκι είναι ένας τόπος χαράς και δημιουργίας για μας. Τη δημιουργούμε τόσο στο σπίτι όσο και στο σχολείο ανάλογα με τις δραστηριότητες που κάνουμε.. Περισσότερα »

 

Η αναβίωση των Ολυμπιακών Αγώνων

07bf761d48488b8fd0223a27267f0cda_177x240

Οι Ολυμπιακοί Αγώνες θα ήταν μόνο μια μακρινή ανάμνηση της Κλασικής Αρχαιότητας χωρίς το όραμα του βαρόνου Πιερ ντε Κουμπερτέν χαι και μερικών άλλων ανθρώπων της εποχής του. Το όραμα του φωτισμένου αυτού Γάλλου και των άλλων οραματιστών που προηγήθηκαν ήταν να ζωντανέψουν και πάλι τους Ολυμπιακούς Αγώνες. Ο Πιερ ντε Κουμπερτέν γεννήθηκε το 1863 στο Παρίσι. Αγάπησε τα σπορ και ασχολήθηκε ενεργά με την ξιφασκία, την κωπηλασία, την πυγμαχία και την ποδηλασία. Επηρεασμένος από επισκέψεις του σε βρετανικά σχολεία, εργάστηκε σκληρά για να  εισαχθεί στη Φυσική Αγωγή στα σχολεία της Γαλλίας. Οι ιδέες του κρίθηκαν πολύ αυστηρά από όλους όσοι δεν κατάλαβαν τη μεγάλη σημασία αυτής της προσπάθειας . Όμως αυτός δε σταμάτησε να προσπαθεί. Ο Κουμπερτέν ήταν βέβαιος ότι ο ελληνικός πολιτισμός και ιδιαίτερα οι Ολυμπιακοί Αγώνες μπορούσαν να προσφέρουν πάρα πολλά στην ανθρωπότητα. Ξεκίνησε λοιπόν μια εκστρατεία, για να εξασφαλίσει διεθνή υποστήριξη για την οργάνωση των Ολυμπιακών Αγώνων. Το 1894 διοργάνωσε Διεθνές Αθλητικό Συνέδριο στο Παρίσι   με τη συμμετοχή 13 χωρών. Στο Συνέδριο αυτό πάρθηκε η απόφαση να ξεκινήσουν και πάλι οι Ολυμπιακοί Αγώνες και μάλιστα στη χώρα που γεννήθηκαν, στην Ελλάδα. Αποφασιστική ήταν η συμβολή του Έλληνα λόγιου Δημήτρη Βικέλα. Ο Δημήτρης Βικέλας γεννήθηκε στην Ερμούπολη της Σύρου. Από πολύ μικρός είχε κλίση στα γράμματα και μεγάλη δίψα για μάθηση. Από το 1872 εγκαταστάθηκε στο Παρίσι και αφοσιώθηκε στα γράμματα. Συνεργάστηκε με τον Πιερ ντε Κουμπερτέν. Στο Αθλητικό Συνέδριο του Παρισιού το 1894 εκπροσώπησε τη χώρα μας την Ελλάδα. Συνέβαλε καθοριστικά στην αναβίωση των Ολυμπιακών Αγώνων καθώς επίσης και  στο να τελεστούν οι πρώτοι Ολυμπιακοί Αγώνες των νεότερων χρόνων στην Αθήνα. Ο Δημήτρης Βικέλας ήταν ο πρώτος Πρόεδρος της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής. Οι πρώτοι Ολυμπιακοί Αγώνες έγιναν το 1896 στην Αθήνα στο Παναθηναϊκό στάδιο. Συμμετείχαν σ” αυτούς 13 κράτη και 311 αθλητές. Για πρώτη φορά οι γυναίκες πήραν μέρος στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Παρισιού. Η πρώτη γυναίκα που νίκησε ήταν η Αγγλίδα τενίστρια Σαρλότ Κούπερ. Το 1928 στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Άμστερνταμ ο στίβος μπήκε ως αγώνισμα και για τις γυναίκες. Σήμερα οι γυναίκες είναι πολύ γυμνασμένες και δεν υστερούν σε φυσική κατάσταση. Σχεδόν για κάθε ανδρικό άθλημα υπάρχει και το αντίστοιχο γυναικείο.

Πηγή: users.sch.

Π.Γιώργος  Δ΄ Τάξη