Έκλειψη ηλίου, 25 Οκτωβρίου 2022

Ελλάδα, ημέρα Τρίτη 25 Οκτωβρίου 2022 και ώρα 12:36 το μεσημέρι. Η στιγμή που στην Ελλάδα ξεκινάει η μερική έκλειψη του ηλίου, ένα φαινόμενο, διάρκειας περίπου δύο ωρών, κατά το οποίο η Σελήνη, έχοντας μετακινηθεί ανάμεσα στον Ήλιο και τη Γη, κάλυψε με τον όγκο της ένα τμήμα της ηλιακής σφαίρας, αναγκάζοντας περιοχές της γης να δεχτούν λιγότερο φως για όλη τη διάρκεια του φαινομένου.

Κάθε έτος πραγματοποιούνται τουλάχιστον δύο εκλείψεις Ηλίου, ενώ ο μέγιστος αριθμός εκλείψεων Ηλίου που μπορεί να πραγματοποιηθεί σε ένα έτος είναι πέντε.

Ορατή, εκτός από την Ελλάδα, και από την υπόλοιπη Ευρώπη, το βόρειο ημισφαίριο, την Αφρική, και την Ασία, η έκλειψη, η οποία ήταν και είναι επικίνδυνο να παρατηρηθεί με γυμνά μάτια λόγω πιθανής πρόκλησης σοβαρής βλάβης, απαιτεί τη χρήση ειδικού εξοπλισμού όπως κιάλια ή τηλεσκόπιο με ηλιακά φίλτρα.

Λαμβάνοντας σοβαρά υπόψη το θέμα της ασφάλειας, μαθητές του 1ου Δημοτικού Μακροχωρίου, εξοπλισμένοι με τηλεσκόπιο, αλλά και γυαλιά με ειδικά ηλιακά φίλτρα, παρατήρησαν την ηλιακή έκλειψη από την αυλή του σχολείου τους, απολαμβάνοντας το θέαμα, το οποίο, σύμφωνα με τους επιστήμονες,  αναμένεται να πραγματοποιηθεί ξανά σε πέντε χρόνια, και συγκεκριμένα το 2027.

1

3

2