Περί συναισθημάτων ο λόγος…

Στις 19/12/2023 και ημέρα Τρίτη, πραγματοποιήθηκε από την ψυχολόγο του σχολείου κ. Μεδίτσκου Ντόρα, μια δράση, η οποία θα περιλάμβανε τρεις κύκλους, με θέματα ψυχοκοινωνικής φύσεως και συναισθηματικής αγωγής. Πιο συγκεκριμένα, η ψυχολόγος συζήτησε με τους μαθητές της Γ΄ Δημοτικού για τα βασικά μας συναισθήματα και την αναγνώριση αυτών.

Στην 2η φάση του κύκλου, στις 9/1/2024 οι μαθητές μαζί με την ψυχολόγο αναφέρθηκαν στις σκέψεις και στο πώς η ποιότητα αυτών, επηρεάζει τα συναισθήματά μας. 211 121Ακόμη, κρίθηκε σκόπιμο να γίνει μια συζήτηση για το άγχος, και με βάση αυτό οι μαθητές ζωγράφισαν, ο καθένας τον δικό του αγχόσαυρο. Έναν δεινόσαυρο, δηλαδή που μεγαλώνει κάθε φορά που βιώνουμε άγχος, και μικραίνει όταν το άγχος βρίσκεται σε ύφεση και είναι διαχειρίσιμο.

Στην τελευταία μας δράση, στις 23/1/2024,  για το κλείσιμο του κύκλου, ήταν σημαντικό να γίνει αναφορά  στο συναίσθημα του θυμού. Πιο αναλυτικά, αναφέρθηκαν από τους μαθητές, οι τρόποι έκφρασης του, και μετά έγινε συζήτηση απο όλους, για τους τρόπους διαχείρισης του θυμού, ώστε να εκφράζεται με έναν υγιή τρόπο.

Στο τέλος της δράσης, οι μαθητές φτιάξανε το κουτί του θυμού, ώστε κάθε φορά που κάποιος θυμώνει, να γράφει την αιτία που τον/την θύμωσε με ανωνυμία και να το ρίχνει στο κουτί του θυμού και κάθε τέλος της εβδομάδας να διαβάζονται μέσα στην τάξη, από τη δασκάλα του τμήματος. Αξίζει, τέλος να επισημανθεί, ότι όλα τα συναισθήματα είναι υγιή και είναι καλό να εκφράζονται, με ένα κατάλληλο τρόπο. Οι μαθητές μοιράστηκαν με ευκολία τα δικά τους συναισθήματα, φάνηκαν  να απολαμβάνουν τη διαδικασία και συμμετείχαν ενεργά σε αυτό τον κύκλο δράσεων.