Η Ημαθία

ΝΟΜΟΣ ΗΜΑΘΙΑΣ

Ο Νομός Ημαθίας είναι νομός της Ελλάδας που βρίσκεται στη Μακεδονία και GreeceImathiaανήκει στην περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας. Μεγαλύτερη πόλη του νομού είναι η Βέροια. Συνορεύει στα βόρεια με το νομό Πέλλας, στα ανατολικά με το νομό Θεσσαλονίκης, στα νότια με το νομό Πιερίας και στα δυτικά με το νομό Κοζάνης.

Ιστορικά στοιχεία

Ημαθία ονομαζόταν απ΄ αρχής η παρά τον Θερμαϊκό κόλπο πεδιάδα, όταν σχηματίσθηκε το Βασίλειο της Μακεδονίας .Ετυμολογικά η ονομασία Ημαθία σημαίνει ?αμμώδης?. Με το όνομα αυτό δηλωνόταν η περιοχή μεταξύ του Αλιάκμονα και του Λουδία, η οποία, επειδή υπήρξε ο πυρήνας του Βασιλείου, ονομάστηκε επίσης και Μακεδονία (Ηρόδοτος Ζ 127). Η Ημαθία αυτή περιελάμβανε τις Αιγές, αρχαία πρωτεύουσα και Ιερή πόλη της Μακεδονίας, την πόλη Βέροια, το Κίτιον (σημ. Νάουσα) κ.ά. Με αποίκους από την περιοχή αυτή, ο Μέγας Αλέξανδρος, ίδρυσε Ημαθία στην Συρία. Ταξίδι στην ιστορία, στον πολιτισμό, στην ομορφιά της φύσης και της ζωής…
Η ιστορία της Ημαθίας χάνεται στα βάθη των αιώνων και είναι συνδεδεμένη με όλες τις φάσεις της Ελληνικής Ιστορίας.
Οι ανθρώπινες εγκαταστάσεις εμφανίζονται από τα προϊστορικά χρόνια. Στον οικισμό της Νέας Νικομήδειας υπάρχει ένας από τους παλαιότερους νεολιθικούς οικισμούς της Ευρώπης (6.000 π.Χ.).
Στους πρόποδες της οροσειράς των Πιερίων, στη θέση της σημερινής ΒΕΡΓΙΝΑΣ, ήταν κτισμένες οι ΑΙΓΕΣ, η πρωτεύουσα της ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ, όπουmacedonia_imathia υπήρχε και η Βασιλική νεκρόπολη. Οι Βασιλικοί Τάφοι της Βεργίνας, ο Τάφος του Φιλίππου και τα μοναδικά ευρήματά τους, είναι χωρίς αμφιβολία μνημεία παγκόσμιας ακτινοβολίας.
Σημαντικοί Μακεδονικοί Τάφοι υπάρχουν και στην περιοχή των Λευκαδίων του Δήμου Ανθεμίων, όπου σώζονται 3 σημαντικότατα ταφικά Μνημεία, ο Τάφος της Κρίσεως, ο Τάφος Λύσωνος και Καλλικλέους και ο Τάφος των Ανθεμίων. Στην ίδια περιοχή βρίσκεται η αρχαία ΜΙΕΖΑ και η Σχολή του Αριστοτέλη, όπου διδάχτηκε ο Μέγας Αλέξανδρος από τον μεγάλο φιλόσοφο.
Στα Ρωμαϊκά χρόνια, η περιοχή γνωρίζει μεγάλη ακμή και η Βέροια γίνεται έδρα του «Κοινού των Μακεδόνων» και θρησκευτικό κέντρο. Το 54 μ.Χ. ο Απόστολος Παύλος κηρύσσει τη νέα Χριστιανική πίστη στη Βέροια, όπου σώζεται το «Βήμα», ο τόπος στον οποίο μίλησε.
Στη Βυζαντινή περίοδο η περιοχή γνωρίζει μεγάλη ανάπτυξη. Από την εποχή αυτή σώζονται πολυάριθμες (48 σε αριθμό) Εκκλησίες με καταπληκτικές τοιχογραφίες – αγιογραφίες., πολλές από τις οποίες βρίσκονται στο Βυζαντινό Μουσείο της πόλης. Διασώζονται επίσης πολυάριθμα δείγματα της Μακεδονικής λαϊκής αρχιτεκτονικής, στις παραδοσιακές συνοικίες της πόλης, της Κυριώτισσας και της Μπαρμπούτας. Την ίδια εποχή ακμάζει και η Νάουσα, που γίνεται κέντρο χειροτεχνίας και αργότερα βιομηχανίας, σημαντικά δείγματα των οποίων σώζονται σήμερα.
Η σύγχρονη Ημαθία, παρουσιάζει έντονη γεωργική και βιομηχανική ανάπτυξη, με τον αρδευόμενο κάμπο από τον ποταμό Αλιάκμονα και τις φυτείες οπωροφόρων δένδρων.
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν τα ορεινά τοπία του Νομού, όπου συναντώνται μοναδικά φυσικά οικοσυστήματα. Σημαντικοί τόποι παραθερισμού και προσκυνήματος είναι η Παναγία Σουμελά στην Καστανιά, η Γραμμένη στο Βέρμιο και ο Αγιος Νικόλαος στη Νάουσα.              Τα ορεινά Πιέρια και το Βέρμιο δίνουν τη δυνατότητα στους φυσιολάτρες να ακολουθήσουν ορεινές διαδρομές μεγάλης ομορφιάς, να διανυκτερεύσουν σε θαυμάσια αγροτουριστικά καταλύματα, να επισκεφτούν τις γραφικές οινοποιητικές μονάδες των Δρόμων του Κρασιού.
Οι χιονοδρομικές εγκαταστάσεις και πίστες στα Χιονοδρομικά Κέντρα του Σελίου και των 3-5 Πηγαδιών, προσφέρουν άνετη εξυπηρέτηση στους πολυπληθείς επισκέπτες.
Ένα πλήθος πολιτιστικών – καλλιτεχνικών εκδηλώσεων ολόκληρη τη χρονιά προσελκύουν το ενδιαφέρον και προκαλούν το θαυμασμό στους επισκέπτες για την Ημαθία και τους φιλόξενους κατοίκους της, το κέντρο αυτό της Μακεδονίας και της Ελληνικής Ιστορίας.
Ένα ταξίδι που μόλις τελειώσει, θα θέλετε να το αρχίσετε ξανά…